TikTok izazovi – strahovi i opasnosti

TikTok izazovi i njihove loše posljedice za djecu: primjeri samoubojstava i ubojstava u svijetu

TikTok, popularna društvena mreža koja omogućuje korisnicima dijeljenje kratkih videozapisa, postala je fenomen među mladima diljem svijeta. Iako je platforma donijela mnogo zabave i kreativnosti, donijela je u nekim slučajevima neodgovornog korištenja i ozbiljne probleme, posebno u obliku opasnih izazova koji mogu imati tragične posljedice. Ovi izazovi često postaju viralni, potičući djecu i adolescente da sudjeluju u opasnim aktivnostima koje mogu rezultirati ozljedama, pa čak i smrću. Takvi izazovi naravno nisu podsticani ni na koji način od same mreže, već od vrlo neodgovornih pojedinaca i grupa.

domestic and gender-based violence: a campaign for gender equality

Opasni TikTok izazovi

Mnogi TikTok izazovi uključuju tjelesno rizične aktivnosti koje korisnici pokušavaju oponašati. Neki od najpoznatijih opasnih izazova uključuju:

  1. “Blackout Challenge”: U ovom izazovu sudionici drže dah ili stežu vrat kako bi izazvali nesvjesticu. Ovaj izazov može dovesti do ozbiljnih oštećenja mozga zbog nedostatka kisika, a nekoliko slučajeva završilo je smrću.
  2. “Skull Breaker Challenge”: Dva sudionika skoče u zrak dok treći stoji između njih, pokušavajući ga srušiti na zemlju. Ovo može rezultirati ozbiljnim ozljedama glave, kralježnice i drugih dijelova tijela.
  3. “Benadryl Challenge”: Ovaj izazov potiče korisnike da uzimaju velike doze Benadryla (lijek protiv alergija) kako bi izazvali halucinacije. Prekomjerno doziranje može dovesti do napadaja, problema sa srcem, pa čak i smrti.

Loše Posljedice za Djecu

TikTok izazovi mogu imati ozbiljne posljedice za djecu, uključujući:

  • Fizičke ozljede: Sudjelovanje u opasnim izazovima može dovesti do lomova kostiju, potresa mozga, unutarnjih ozljeda i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.
  • Psihološki stres: Djeca koja sudjeluju u ovim izazovima mogu doživjeti anksioznost, stres i pritisak vršnjaka.
  • Samoubojstva i ubojstva: Najtragičniji ishod TikTok izazova su slučajevi samoubojstava i ubojstava. Na primjer, “Blackout Challenge” je povezan s nekoliko slučajeva smrti djece koja su se slučajno ugušila.

Primjeri Tragičnih Slučajeva

Nažalost, postoje brojni primjeri djece koja su izgubila živote zbog opasnih TikTok izazova:

  1. Joshua Haileyesus: 12-godišnji dječak iz Colorada, SAD, preminuo je nakon što je sudjelovao u “Blackout Challenge”. Njegova obitelj pronašla ga je bez svijesti, a nakon nekoliko dana u bolnici, preminuo je zbog nedostatka kisika u mozgu.
  2. Archie Battersbee: 12-godišnji dječak iz Ujedinjenog Kraljevstva, također je tragično preminuo nakon sudjelovanja u “Blackout Challenge”. Njegova majka pronašla ga je u nesvijesti, a kasnije je preminuo u bolnici.
  3. Chloe Phillips: 15-godišnja djevojka iz Oklahome, SAD, preminula je nakon sudjelovanja u “Benadryl Challenge”. Uzela je prekomjernu dozu lijeka, što je dovelo do smrtonosnih komplikacija.

Iako TikTok pruža platformu za kreativnost i zabavu, roditelji, učitelji i zajednica moraju biti svjesni opasnosti koje dolaze s određenim viralnim izazovima. Edukacija djece o rizicima i važnosti sigurnog ponašanja na internetu ključna je za sprječavanje daljnjih tragedija. Roditelji bi trebali pratiti aktivnosti svoje djece na društvenim mrežama i otvoreno razgovarati s njima o opasnostima koje mogu naići online. TikTok i druge društvene mreže također imaju odgovornost brzo ukloniti opasne sadržaje i educirati korisnike o sigurnom korištenju platforme, iako odgovornost, prije svega kaznena djece odnosno roditelja, uvijek primarno leži na onima koji kreiraju takve sadržaje i potiču takvo ponašanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *