Razvod braka ili ta konzerva

Trend pada razvoda braka u SAD-u u 21. stoljeću: Razlike u odnosu na sedamdesete i osamdesete godine 20. stoljeća

Razvod braka je fenomen koji je decenijama bio predmet značajnih promjena i rasprava, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama. Dok su sedamdesete i osamdesete godine 20. stoljeća bile obilježene visokim stopama razvoda i promjenama u društvenim normama, trend se promijenio u 21. stoljeću. U ovom članku istražit ćemo faktore koji su doveli do pada razvoda braka u SAD-u u 21. stoljeću i usporediti ih s razdobljem sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Društvene promjene i stavovi

Jedan od ključnih faktora koji su doprinijeli padu stopa razvoda u SAD-u u 21. stoljeću su promjene u društvenim normama i stavovima prema braku i razvodu. Dok su sedamdesete i osamdesete godine bile obilježene sve većom prihvaćenosti razvoda kao legitimnog izbora, u 21. stoljeću postoji pomak prema jačanju institucije braka. Parovi danas imaju veću sklonost prema bračnoj terapiji, savjetovanju i drugim oblicima podrške kako bi očuvali svoje brakove.

Kasnije stupanje u brak i obrazovanje

Također, kasnije stupanje u brak i viši nivo obrazovanja igraju ključnu ulogu u smanjenju stopa razvoda. U 21. stoljeću, sve veći broj ljudi odgađa brak kako bi završili školovanje, uspostavili karijeru ili pronašli stabilnost u životu. Ovo kasnije stupanje u brak obično rezultira zrelijim i stabilnijim partnerskim odnosima, što smanjuje rizik od razvoda.

Ekonomski faktori

Ekonomski faktori također imaju važnu ulogu u trendu pada razvoda braka. U 21. stoljeću, ekonomska stabilnost igra ključnu ulogu u odluci o stupanju u brak i ostanak u njemu. Kako su mnogi parovi postali svjesniji financijskih izazova koji prate razvod, skloniji su pronalaženju rješenja za bračne probleme umjesto da odmah posegnu za razvodom.

Tehnološki utjecaji

Napredak tehnologije također je utjecao na trend pada razvoda braka u 21. stoljeću. Internetski resursi, društvene mreže i mobilne aplikacije pružaju parovima nove alate za komunikaciju, povezivanje i rješavanje problema u vezi. Također, tehnološki napredak omogućuje pristup online terapiji i savjetovanju, što olakšava parovima da rade na svojim odnosima.

Iako su sedamdesete i osamdesete godine 20. stoljeća bile obilježene visokim stopama razvoda braka, trend se promijenio u 21. stoljeću u SAD-u. Promjene u društvenim normama, kasnije stupanje u brak, ekonomski faktori i napredak tehnologije sve su faktori koji su doprinijeli padu razvoda braka u SAD-u u 21. stoljeću. Dok se društvo i dalje suočava s izazovima u vezi s bračnim odnosima, ovi faktori ukazuju na pomak prema jačanju institucije braka i promicanju stabilnih partnerskih odnosa.

Te trendove je za očekivati i kod nas, ali treba proći vrijeme određenog sazrijevanja. Kako u pravilu kasnimo za trendovima u suvremenijim društvima, tako i ovdje. Razvod je kod nas pomalo IN, crvene su linije prilično nisko katkad povučene, a ekonomska emancipacija je naizgled razvod učinila olakom odlukom. Egoizam i hedonizam su postali dominantni u odnosima! Da li je konzerva inzistirati na pokušaju da se spasi brak, naravno ovdje ne pričamo o ekstremnim i patološkim stanjima koja se ogledaju u psihičkom i fizičkom nasilju ili u potpunoj neodgovornosti spram zajedničkih obaveza i planova. Interesantno je da djeca 70tih, 80tih i 90tih godina koja su proživjela mladost i djetinjstvo u razvedenim obiteljima u SAD-u upravo inzistiraju na očuvanju braka i obitelji, iako imaju drugačiji obrazac prihvatljivog ponašanja, ili je možda iskustvo bilo i previše traumatično da bi ga priuštili slijedećoj generaciji.

Dajte si truda i snage, zrelosti prije svega, tko će Vam pomoći, ako si sami ne želite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *