Huliganizam

Huligani i nogometno nasilje navijača u Hrvatskoj

Nogomet je najpopularniji sport u Hrvatskoj, privlačeći tisuće gledatelja na stadione diljem zemlje. Međutim, uz strast i emocije koje ovaj sport budi, dolazi i tamnija strana – huliganizam i nasilje među navijačima. Ovaj fenomen nije specifičan samo za Hrvatsku, ali je ovdje posebno izražen i često predstavlja ozbiljan društveni problem.

Povijest huliganizma u Hrvatskoj

Pojava huliganizma u Hrvatskoj povezana je s razvojem nogometnih klubova i navijačkih skupina. Najpoznatije navijačke skupine, poput Bad Blue Boysa (navijači Dinama Zagreb) i Torcide (navijači Hajduka Split), imaju dugu tradiciju podržavanja svojih klubova. Nažalost, povremeno dolazi do nasilnih sukoba između tih skupina, ali i sukoba s policijom te nasilja na stadionima i oko njih.

Huliganizam u Hrvatskoj se intenzivirao tijekom 1990-ih godina, u vrijeme Domovinskog rata, kada su navijačke skupine često bile povezane s političkim i nacionalističkim tenzijama. U to vrijeme, nogometni stadioni postali su mjesta gdje su se izražavali i sukobljavali politički stavovi.

Uzroci huliganizma

Huliganizam u nogometu često je rezultat kombinacije različitih čimbenika:

 1. Socio-ekonomski čimbenici: Visoka stopa nezaposlenosti, društvena marginalizacija i osjećaj besperspektivnosti među mladima mogu dovesti do agresivnog ponašanja.
 2. Identitet i pripadnost: Navijačke skupine pružaju osjećaj identiteta i pripadnosti. Ponekad, ovo osjećanje pripadnosti može prijeći granice i manifestirati se kroz nasilje prema suparničkim navijačima.
 3. Alkohol i droga: Konzumacija alkohola i droga često igra ulogu u eskalaciji nasilja među navijačima.
 4. Mediji: Medijsko izvještavanje može pridonijeti glorificiranju huliganskog ponašanja, stvarajući dojam da je nasilje neizbježan dio nogometne kulture.

Posljedice huliganizma

Nasilje na nogometnim utakmicama ima ozbiljne posljedice:

 1. Sigurnosni rizici: Nasilni sukobi na stadionima i oko njih predstavljaju opasnost za sigurnost svih prisutnih, uključujući obitelji i djecu.
 2. Ekonomski troškovi: Šteta na infrastrukturi stadiona, povećani troškovi sigurnosnih mjera i policijskih intervencija opterećuju lokalne zajednice i klubove.
 3. Reputacija sporta: Huliganizam narušava ugled nogometa kao sporta i može dovesti do smanjenja broja gledatelja na utakmicama.

Rješenja i prevencija

Borba protiv huliganizma zahtijeva koordinirani pristup na više razina:

 1. Zakonodavstvo: Strožiji zakoni i kazne za nasilno ponašanje na stadionima mogu djelovati preventivno.
 2. Edukacija: Promicanje sportskog duha i nenasilnog ponašanja kroz obrazovne programe može pomoći u smanjenju huliganizma.
 3. Sigurnosne mjere: Poboljšanje sigurnosnih mjera na stadionima, uključujući bolje osposobljavanje sigurnosnog osoblja i upotrebu suvremene tehnologije, može smanjiti rizik od nasilja.
 4. Rad s navijačima: Suradnja klubova s navijačima i rad na jačanju pozitivne navijačke kulture mogu pridonijeti smanjenju nasilja.

Huliganizam i nogometno nasilje predstavljaju ozbiljan izazov za hrvatski nogomet i društvo u cjelini. Iako je riječ o složenom problemu s dubokim korijenima, kroz kombinaciju zakonskih, obrazovnih i sigurnosnih mjera moguće je smanjiti nasilje i stvoriti sigurnije i ugodnije okruženje za sve ljubitelje nogometa. Svi dionici, od klubova i navijača do vlasti i medija, moraju zajednički raditi na promicanju sportskih vrijednosti i borbi protiv nasilja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *